Az oldal fejlsztését az Új Magyarország Vidékfejelsztési Terv támogatja

  


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SZIE/GATE VMI 1997-2014

VadVilág Megőrzési Intézet

Üdvözöljük a SZIE MKK VadVilág Megőrzési Intézet honlapján!

2017.09.18.

Vadbiológus tábor 2017

A hagyományoknak megfelelően augusztus utolsó hetében tartottuk meg a már hagyományosnak számító Vadbiológus Tábort. A Vadvilág Megőrzési Intézet által szervezett programra idén Pázmándon a Természet- és Vadvédelmi Központban került sor. A tábor céljai nem változtak 2008-óta: jelenlegi és jövőbeni hallgatóink a vadbiológiával, vadgazdálkodással kapcsolatos ismeretek terén bővíthetik tudásukat, az egyetemi oktatásnál lényegesen kötetlenebb formában. A tábor első napján Csányi Sándor az Intézet igazgatója, a vadbiológia tudományterületét mutatta be. Előadásában kiemelte, hogy a vadbiológussá válásban milyen nagy szerepe van a fiatalkori hatásoknak, benyomásoknak és az állatok iránti érdeklődésnek. A szakmai pályafutás során pedig a folyamatos önképzésnek és kételynek. A délután folyamán a Vadvilág Megőrzési Intézet korábbi hallgatói beszéltek arról, hogy hogyan és miért választották a vadgazda mérnök szakot, hogyan tudták hasznosítani az itt tanultakat, és mit javasolnak a jelenlegi hallgatóknak, a hasonló sikerek elérése érdekében. Szarka Piroska (a Vadvédelmi központ vezetője) a céltudatosságot és a kitartást emelte ki. Rung Áron (Országos Magyar Vadászkamara) a több nyelven történő kommunikációt és a mindenkori munkával szembeni alázatot tartotta a legfontosabbnak. Patkó László (Nemzetközi Vadvédelmi Tanács – CIC) fontosnak tartotta kiemelni, hogy a terepbiológia tudás, és a terepi kutatások, vagy vadgazdálkodási, vadászati tevékenységek eszközei mellett, mindenkinek tisztában kell lennie a modern technológia adta lehetőségekkel is. Berger Andor (Földművelésügyi Minisztérium) az információk gyűjtését és kezelését, valamint a kritika megfelelő kezelését és az önkritikai fontosságát emelte ki. Mindannyian egyetértettek abban, hogy mind a Szent István Egyetem, mind a Vadvilág Megőrzési Intézet minden lehetőséget megad a fenti kompetenciák elsajátításához, csak élni kell vele.

A tábor második napján is reggeltől, késő estig tartottak a programok. Előbb Beregi Attila Tanár Úr, a zárttéri vadtartásról és a hagyományos vadászati módokról tartott, gyakorlati bemutatóval egybe kötött előadást. Délután Szarka Piroska vezetésével megkezdődött a területen előforduló állat- és növényfajok felmérése. Este Kiss Péter (Duna-Ipoly Nemzeti Park) a Velencei-tó kialakulásáról és természeti értékeiről tartott előadást. Az éjszaka folyamán pedig akusztikus felmérést végeztünk, és bár aranysakál nem válaszolt az általunk lejátszott hangokra, egy vaddisznó kondát sikerült meglepni.

A harmadik nap a terepi megfigyeléseké volt. A kisemlős csapdák egy része reggelre erdei egereket fogott, sajnos a nagyobb csapdák és vadkamerák nem rögzítettek semmit. A résztvevők Katona Krisztián Tanár Úrtól tanulhatták meg a csapdakezelést, és a befogott állatok helyes vizsgálatát. Majd vele és Bíró Zsolttal a környék felmérésére indultunk, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a környék élővilágáról. Vadfajok által hátrahagyott közvetett jeleket (nyomokat, ürüléket, hullatékot) kerestünk, fű-hálóztunk és talajcsapdákat is kihelyeztünk. A tábor napjai alatt összesen 107 különböző állat- és növényfaj meghatározására került sor. A tábor zárónapja Heltai Miklós ragadozókról tartott - elgondolkodásra inspiráló - előadásával zárult.

A táborbontást követően néhány itt felejtett használati tárgy várja vissza tulajdonosát. A ˝visszaszerzésre˝ jó alkalmat biztosít, hogy Vadbiológus Tábor jövőre is lesz – a megszokottak szerint, augusztus utolsó hetében.


<<< KÉPGALÉRIA >>>