SZIE Vadvilág Megőrzési Intézet

 


Átadták a Dr. Heltay István könyvtárat

Dr. Heltay Istvánra a magyar vadbiológia, vadgazdálkodás és vadászat mértékadó, mindenki által ismert és elismert alakjaként emlékezünk. Dr. Heltay Istvánné és Dr. Posta Katalin dékán 2017. június 28-án adták át a róla, a Vadvilág Megőrzési Intézet jogelődjének korábbi (1979-1983) vezetőjéről, a GATE Mezőgazdaság-tudományi Kar Tiszteletbeli Tanácsadójáról, a Vadvilág Megőrzési Intézet címzetes egyetemi docenséről elnevezett könyvtárat.

Az ünnepi eseményen előszőr Dr. Tőzsér János rektor emlékezett meg a tavaly elhunyt szakemberről. Beszédében kiemelte, hogy Dr. Heltay István egész életét tanáremberként is élte le. Függetlenül attól, hogy milyen megbízásokat, feladatokat látott el, életében mindig kiemelt szerepet töltött be az oktatás, és a fiatal tehetségek segítése is.

Dr. Csányi Sándor, a Vadvilág Megőrzési Intézet igazgatója ismertette Dr. Heltay István életútját és szoros kötödését a vadbiológia tudományához és a "Vadbiológia" intézetéhez. Kiemelte, hogy Dr. Heltay István olyan vadbiológus volt, aki a tudomány művelőjeként értette és és gyakorlati szakemberként fontosnak is tartotta a tudomány eredményeit és azok alkalmazását. A mezei nyúlról és a rókáról írt monográfiái mindmáig értékálló műveknek számítanak. Személyisége és szakmai tudása pedig nagyban hozzájárult képzési programjaink fejlesztéséhez, a Gödöllői iskola profiljának megrajzolásához.

Dr. Heltay István részletes életútját egy 2013-ban készült személyes riportból ismerhették meg a jelenlévők.

A megemlékezések és méltatások után az örökösök nevében Dr. Heltay Istvánné összesen 1575 vadászati szak- és szépirodalmi kötetet adott át a Vadvilág Megőrzési Intézetnek. Azt adománylevél szerint:

" Jelen adománylevél alapján Dr. Heltay István vadászkönyvtárát - kívánságának megfelelően - az örökösök a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének adományozzák. Dr. Heltay István az Intézet jogelődjének első vezetőjeként maga is sok ismeretet szerzett és adott át sok éven keresztül a diákoknak, kollégáknak. Mindig is szívesen emlékezett vissza az ott töltött évekre, műhelymunkára.

Kívánjuk, hogy az átadott vadászati szak- és szépirodalmi művek hozzásegítsék a hallgatókat a szükséges ismeretek elsajátításához, a magyar vadászati kultúra teljesebb megismeréséhez, abban a szellemben, amely a mai napig jellemzi a vadgazdálkodási képzésben meghatározó gödöllői iskola műhelymunkáját.

A továbbiakban az Intézet vezetői szabadon döntenek az adományozott anyagok elhelyezéséről, felhasználásáról."


A Vadvilág Megőrzési Intézet munkatársai ezúton is köszönik a nagybecsű adományt, annak megfelelő elhelyezéséről, katalogizálásáról, gondozásáról a jövőben folyamatosan gondoskodnak.

A " Dr. Heltay István és a Vadbiológia" című előadás letölthető anyaga (pdf)