A vadbiológus róka

 

A 2015-ös év zárásaként megjelent a Vadvilág Megőrzési Intézet területén hazánk egyik leggyakoribb ragadozója a vörös róka. December elején több oktató és hallgató jelezte, hogy a Campus különböző pontjain láttak egy rókát az egyetem területén. Néhány nappal később video felvétel is készült róla, amelyen éppen az intézeti csapdatároló épület tetején töltötte idejét. Az ünnepek után némi hóban való nyomozást követően kiderült, hogy mely pontokon jut át a kerítésen, ezen felül levelekből épített vacka is fellelhető volt a csapdatárolóban.

Különböző fajok lakott területi megjelenése a világon mindenhol megfigyelhető. Ennek általános okai a következők lehetnek:

  • közvetlenül, vagy közvetett módon az embertől származó bő táplálékforrás;
  • búvó- és szaporodó helyek jelenléte;
  • télen a környezetnél magasabb átlag hőmérséklet;
  • természetközeli élőhelyfoltok a településen belül;

A városiasodó rókákkal kapcsolatban számos vizsgálat készült. Ezek eredményeiből tudhattuk meg azt, hogy például egy olyan nagyvárosban mint Zürich a faj elsődleges táplálékát a háztartási hulladék jelenti, amelyből kiemelkedő részt képviselnek a kidobott húsféleségek. Észak-Amerikában több külvárosi területen rádiónyakörvvel jelöltek meg egyedeket. A mérések szerint átlagosan 50 hektárt (a természetes élőhelyeken mérteknél jóval kisebb területet) használ egy állat, valamint 8 órás éjszakai útvonalának hossza 1-10 km között változik. További megfigyelés, hogy elsősorban a fás-cserjés vegetációt és az ember által kevésbé használt területeket kedvelik a lakott területen élő egyedek. Bécsben külön honlapon gyűjtik a városi róka, nyest, borz és vaddisznó megfigyeléseket

Kérem, hogy ha látta a rókát megfigyelését rögzítse ebbe a táblázatba

Ha sikerült fényképet készítenie, akkor azt küldje meg a heltai.miklos@gmail.com címre.