Az "A Vadászkutya Magazin" és a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézete által szervezett I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia (2012.03.30-04.01.) a szervezők által is csak alig remélt sikerrel zárult. A pénteki plenáris nap után szombaton három szekcióban folytatódott a tanácskozás. A résztvevők (több, mint 120 fő + a kutyák), megismerkedhettek a kutyatartás egészségügyi problémáival és a tenyésztés genetikai alapjaival, a vadászat és a vadászkutyázás képzőművészeti megjelenítésével, valamint a kutyák gyakorlati alkalmazásával is.

 

   A konferencia nem titkolt célja volt a hazai és nemzetközi vadászkutyás társadalom összefogásának megteremtése. A hat ország (Ausztria, Németország, Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna, Magyarország) részvételével megtartott tanácskozás minden bizonnyal hagyományteremtő lesz. Az egyeztetések szerint 2013-ban a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) és a Nemzetközi Kutyás Szövetség (FCI) Budapestre szervezett világ kiállításának keretében kerül megrendezésre a II., majd 2014-ben Kijevben a III. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia.

 

   A konferenciába a VadVilág Megőrzési Intézet munkatársai és hallgatói is bekapcsolódtak. Az önkéntes hallgató segítségének megszervezését a vadgazda mérnök alap- és mesterszak hallgatói által létrehozott Vadászati Szakkollégium végezte. Az Intézet számára fontos volt, hogy az érdeklődő hallgatók, a tanulmányi órákat messze meghaladó bőséggel, és széleskörűen ismerhessék meg a vadászkutyák adta szépségeket és lehetőségeket. A konferencia a résztvevő hallgatók számára olyan speciális gyakorlatnak bizonyult, ami tökéletesen egészíti ki a tanórán elhangzottakat és elindíthatja a hallgatókat a gyakorló kutyás emberré való válás útján.

 

   A konferencia egyébként minden résztvevőnek megadta a lehetőséget az elmélet és a gyakorlat összhangjának megteremtésében. Ezt szolgálta a Babat-völgyben megrendezett verseny vasárnap. A hűvös, szeles idő ellenére közel 200 ember csodálhatta meg a kutyák munkáját és a kutyák és gazdák összhangját.